Justitiedepartementet: Lagförslag om stärkt skydd för offentliganställda när det gäller våld, hot och trakasserier.
Den 19 mars 2025 överlämnade regeringen en proposition till riksdagen (prop. 2024/25: 141) med förslag som syftar till att minska offentliganställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier.
Bland förslagen finns ett utvidgat straffrättsligt skydd och skärpta straffskalor för den som gör sig skyldig till våld, hot eller förföljelse mot tjänsteman. Regeringen föreslår också att ett nytt brott införs i 17 kap brottsbalken – förolämpning av tjänsteman. Det nya brottet ska, enligt förslaget, ses som en kvalificerad form av det generella brottet förolämpning. Förolämpningen ska i de här fallen ske i syfte att påverka en tjänsteman genom att tvinga fram, hindra eller hämnas för en åtgärd som har samband med myndighetsutövning och också vara ägnad att kränka beslutsfattarens självkänsla eller värdighet.
Vidare vill regeringen införa ett uttryckligt lagstöd för att vissa fall utelämna beslutfattande tjänstemans namn i underrättelser om beslut inom bland annat socialtjänsten. Ändringen innebär att det i förvaltningslagen förs in en bestämmelse om att skriftliga beslutsunderrättelser inte behöver innehålla beslutsfattarens namn om det kan befaras att denne kommer att utsättas för hot, trakasserier eller annan allvarlig olägenhet. Förslaget har fått kritik från bland annat Lagrådet som ifrågasatt om det kommer att få någon verklig effekt. Detta eftersom den som beslutet riktar sig mot fortfarande har möjlighet att ta en kontakt med myndigheten och på så sätt få veta vem som fattat beslutet i fråga.
Regeringens förhoppning är att de olika förslagen för att minska hot och trakasserier tillsammans ska förbättra arbetsmiljön för offentliganställda och stärka arbetet mot organiserad brottslighet.
Förslagen föreslås träda i kraft den 2 juli 2025.