Aktuell arbetsrätt

Spotify får inte dispens från förbudet mot nattarbete

Arbetsrättsbloggen

Kammarrätten i Stockholm: Potentiella driftstörningar i Spotifys musiktjänst är inte skäl nog för dispens från lagens förbud mot nattarbete. Möjligheten att försöka teckna ett kollektivavtal har inte utnyttjats av bolaget. 

Kammarrätten gör därmed samma bedömning som Förvaltningsrätten i Stockholm och dessförinnan Arbetsmiljöverket; de skäl som Spotify anfört för att få dispens från förbudet mot nattarbete är otillräckliga.

Undantag från arbetstidslagens förbud mot arbete mellan kl 00-05 kräver antingen att verksamheten är samhällskritisk såsom exempelvis banktjänster, sjukvård eller flygtrafik, att arbetsgivaren söker och får dispens från Arbetsmiljöverket eller att arbetsgivaren har ingått ett kollektivavtal som medger sådant arbete.

Spotify har inte tecknat kollektivavtal. Bolaget ansökte dispens för 250 arbetstagare och gjorde då bland annat gällande att nattarbetet skulle syfta till att upprätthålla driften av bolagets tjänster och skydda den stora mängden personuppgifter som bolaget har. Ansökan avslogs. I sin överklagan argumenterade Spotify för att deras verksamhet är samhällsviktig och kräver konstant drift.

Kammarrätten lyfter i sin överprövning fram att förbudet mot nattarbete syftar till att skydda arbetstagarnas hälsa och att avvikelser ska endast medges när det finns särskilda skäl. Sådana särskilda skäl kan finnas om arbetet tillgodoser viktiga samhällsintressen eller angelägna servicebehov. Enligt kammarrätten är Spotifys verksamhet – som i huvudsak består av streamingtjänster för musik – inte sådan att det finns några särskilda skäl att medge dispens från förbudet mot nattarbete.

Kammarrätten skriver även att undantag från arbetstidslagen kan göras om ett företag försökt, och inte lyckats, teckna kollektivavtal. Det har inte Spotify gjort, enligt domstolen. Inga förhandlingsprotokoll har lämnats in.

Spotify meddelade efter domen att de inte kommer att överväga att teckna kollektivavtal utan att arbetsuppgifterna istället flyttas utomlands.

Domen i mål nr 811-24 kan beställas från Kammarrättens i Stockholm.