AD: Region Stockholm diskriminerade inte en arbetssökande undersköterska när regionen ställde in en planerad anställningsintervju efter att sökanden upplyst om att hon var rullstolsburen. Regionen hade skäl för sin bedömning att det inte skulle fungera att som rullstolsburen arbeta på neonatalavdelningen på KS i Solna.
Fackförbundet Kommunal stämde Region Stockholm och menade att regionen gjort sig skyldig till direkt diskriminering pga kvinnans funktionsnedsättning. Hennes funktionsnedsättning påverkade inte, menade Kommunal, hennes förmåga att utföra de väsentligaste uppgifterna i arbetet Neo-IVA och hon befann sig i en jämförbar situation med andra arbetssökanden. Genom att avboka intervjun hade hon missgynnats på ett otillåtet sätt.
Alternativt, om AD ansåg att kvinnan inte befunnit sig i en jämförbar situation med andra sökanden, menade Kommunal att regionen gjort sig skyldig till diskriminering genom bristande tillgänglighet. Regionen borde ha övervägt noga vilka åtgärder för tillgänglighet som krävdes på avdelningen för att försätta kvinnan i en jämförbar situation med övriga undersköterskor.
Regionen i sin tur menade bland annat att arbetet på Neo-IVA var fysiskt och psykiskt krävande och ställde stora krav på snabbhet och anpassningsförmåga. Dessutom skulle det bli mycket svårt för en rullstolsburen att följa avdelningens strikta hygienföreskrifter. Regionen hade erfarenhet av en tidigare anställd sköterska i rullstol. Regionens utredning då visade att det inte gick att anpassa verksamheten utan att riskera patientsäkerheten.
AD delade Region Stockholms bedömning att risken var påtaglig att kvinnan, pga bristande fysisk rörlighet, inte skulle kunna utföra flera av de väsentligaste arbetsuppgifterna på Neo-IVA. Hon hade därmed inte utsatts för direkt diskriminering. Vidare visade regionens tidigare erfarenheter att det inte var möjligt att anpassa arbetsplatsen så att en rullstolsburen undersköterska kan ingå i grundbemanningen. Regionen hade därmed inte brustit i sina skyldigheter att reliminera eller reducera verkningarna av kvinnans funktionsnedsättning.
AD:s dom (nr 66/24) finns att läsa i sin helhet på domstolens hemsida https://www.arbetsdomstolen.se/sv/meddelade-domar/2024/2024-08-28-ad-2024-nr-66/