Aktuell arbetsrätt

H&M missgynnade inte sina föräldralediga vid omorganisation

Arbetsrättsbloggen

AD: Fackförbundet Handels gjorde gällande att deras föräldralediga medlemmar hade missgynnats i strid med föräldraledighetslagen när de fick sin s k omställningstid utlagd under föräldraledigheten. I sin första dom rörande LAS nya bestämmelse om omställningstid (7b § ) ger dock Arbetsdomstolen H&M rätt.  

I samband med en större omorganisation erbjöd H&M delar av personalen omplacering till nya anställningar med lägre sysselsättningsgrad. Enligt H&M:s kollektivavtal har en anställd då rätt till s k omställningstid innan den lägre sysselsättningsgraden träder i kraft. H&M lät omställningstiden för medarbetare som var föräldralediga löpa under föräldraledigheten. Ett otillåtet missgynnande menade Handels som istället ansåg att omställningstiden borde börja löpa när den anställde gick tillbaka i tjänst efter sin ledighet.

Enligt Detaljhandelsavtalet har en arbetstagare som erbjuds minskad sysselsättningsgrad rätt till en omställningstid motsvarande den uppsägningstid som hade tillämpats om arbetstagaren istället hade sagts upp. Omställningstiden innebär att oförändrad lön och andra villkor gäller och räknas, enligt avtalet, från när den anställde accepterat erbjudandet om anställning med lägre sysselsättningsgrad. När omställningstiden löpt ut börjar den lägre sysselsättningsgraden (och de villkor som följer på den) att tillämpas. En regel som i princip motsvarar kollektivavtalets infördes i samband med 2022 lagändringar i 7b § LAS, vilket gör att AD:s dom är intressant även för bolag som saknar kollektivavtal.

H&M påtalade att detaljhandelsavtalet INTE innehåller något undantag för föräldralediga som medför att deras omställningstid ska påbörjas vid en senare tidpunkt än för övriga anställda. (Ett sådant förstärkt skydd finns däremot för föräldralediga sedan 2006 i 11 § LAS när det gäller beräkning av uppsägningstid i samband med uppsägning pga arbetsbrist.)

AD konstaterar i sina korta och tydliga domskäl att varken Detaljhandelsavtalet eller motsvarande lagbestämmelse innehåller något undantag som innebär att omställningstiden ska börja löpa vid en senare tidpunkt för föräldralediga än när de accepterar erbjudandet om anställning med lägre sysselsättningsgrad.

Enligt AD gör sig också flera av de skäl som anfördes när bestämmelsen om uppskjuten uppsägningstid för föräldralediga inte gällande i samband med omställningstid inför en lägre sysselsättningsgrad. Ex vis behöver inte en föräldraledig arbetstagare använda sin omställningstid/föräldraledighet till att söka ett helt nytt arbete och frågan om återanställning är inte heller aktuell. Detta eftersom den föräldraledige har en anställning att återgå till (om än med färre timmar).

I och med att H&M:s föräldralediga hade fått den omställningstid som kollektivavtalet tillförsäkrade dem ogillades Handels talan.

Domen (AD 2024 nr 72) finns att läsa på Arbetsdomstolens hemsida  https://www.arbetsdomstolen.se/sv/meddelade-domar/2024/2024-09-25-ad-2024-nr-72/